Olet täällä

Etusivu

Korona ja muut talousvitsaukset

Valtion taloudella meni heikosti jo ilman koronaakin. Alkuvuonna oli mietitty sitä, että painuuko maan talous (bkt) lähemmäs nollan tuntumaan. Nyt voidaan todeta että miinuksen puolelle mentiin. Koronasta siis tuli ongelma, jonka vaikutuksia voidaan vain arvailla.

Valtiolta puuttuu luotettava talouspolitiikka. Kunnat ovat jo sillassa. Täällä periferiassa varallisuusarvot romuttuvat ja infra rapistuu. Meidän naisministerimme vain parantavat  maailmaa. Omien kansalaisten asiat eivät näytä olevan riittävän kiinnostavia. Rahaa löytyy kyllä maailmalle vietäväksi, mutta ei kotimaan ongelmien ratkaisemiseen. Tunteiden masinoinnin sijasta pitäisi viimeinkin panostaa kotimaan ihmisiin ja heidän tarpeisiinsa, ennen kuin on liian myöhäistä.

Valtiovarainministeri Kulmunin kannattaa lukea ex-valtiovarainministeri Iiro Viinasen kirjoitus siitä ajasta, kun maamme ei saanut mistään lainaa. Tuosta ei ole kulunut vielä kovinkaan pitkää aikaa. Vuoden 2008 talouslamasta kärsittiin useita vuosia.  Henkseleitä paukuteltiin kun maamme sai AAA-reittauksen. Luokitus menetettiin vähin äänin. Suomi elää viennistä ja nyt voidaan ennakoida sen alkavan sakata, jos mitään ei tehdä.

Tarvitaan kiireellisesti pitkän aikavälin päätöksiä perusinvestoinneista (jotka ovat tarpeellisia) vaikkapa velkapääomalla suoritettavaksi. Kotimaista kysyntää ei saa päästää laskemaan tai muuten sukellamme todella syvälle. Korona aiheuttaa matkailuun, hotellitoimintaan, ravintoloille, kaupoille, liikenteelle ja palveluelinkeinoille suuret menetykset. Sille emme mitään voi. 

Valtion kannattaa tarkistaa budjettiaan, karsia toissijaisia kustannuksia, ja asettaa tärkeysjärjestys toimille, jotka se katsoo varmasti pystyvänsä toteuttamaan. Mahdolliset talouden elvytystoimet vaatii hyvin tarkkaa harkintaa ja saavutettujen tulosten vaikuttavuuden seurantaa.

Kari Kanerva

hallintotieteiden tohtori