Olet täällä

Etusivu

Listaamattomien osakeyhtiöiden verotus

Hallitus etsii kiireesti uusia verotuloja. Listaamattomat osakeyhtiöt ovat nousseet (sdp, vas, vihreat, osin kesk) esiin mielenkiintoisina kohteina. Tämä tapahtuu usein kuitenkin väärin argumentein. Kansanomaisesti puhutaan apteekkariverosta (toiminimet), mikä on aivan eri asia kuin normaalisti kilpailtu yritystoiminta. Yritystoiminnassa kaivataan selvää näkemystä ja toimintatapaa tulevaisuuteen voidakseen ennakoida investointien tuomat liiketoiminnan riskit. Pahin vaihtoehto liiketoiminnalle on sen jämähtäminen paikoilleen ja siten sen hidas näivettyminen. Hallitus kaipaa erityisesti pk-yritysten tuomia työpaikkojen lisäämistä, ei niiden vähenemistä. Tosiasia on, että työpaikat syntyvät pääsääntöisesti pk-yrityksiin. Suuryritysten aika Suomessa alkaa hiljalleen olla mennyttä aikaa. Ne tähyävät globaaleille markkinoille, jossa niiden on mahdollista jakaa markkinoita, hallita työvoimaa sekä toiminnan kustannuksia ja veronsaajia. Pk-yrityksillä on runsaasti mahdollisuuksia kasvaa Suomessa ja tehdä tulosta lähimarkkinoilla ja siten työllistää suomalaisia, jos heille tämä tilaisuus suodaan. Pk-yritykset maksavat veronsa pääosin Suomeen.

Virheellisesti puhutaan, että listaamattomat osakeyhtiöt jakavat verottomia osinkoja. Tämä on Suomessa nykylakien mukaan mahdotonta. Listaamattomat yritykset maksavat  20-prosentin tuloveron, arvonlisäveron ja muut toiminnan verot tai veroluonteiset maksut. Osakkaat maksavat aina vähintään 7,5% osinkoveron (osingionjakaja maksaa sen osingonjaon yhteydessä) ja loppuosa osakkaille tulevasta verojen määrästä riippuu jakavan yrityksen vakavaraisuudesta ja osingon määrästä. Tämä on talousriskiin nähden oikeudenmukainen järjestely. Osakeyhtiö voi jakaa osinkoa vain tulosta tekemällä ja hankkimalla jakokelpoista omaisuutta. Uusi osakeyhtiö joutuu olemaan jakamatta osinkoja sen aikaa, kun hankkii jakokelpoisia varoja. Listaamattomassa osakeyhtiössä osakkaan vastuu ja riski on aivan jotain muuta, kuin mitä "laiskassa" pörssiyhtiössä. Pörssiyhtiössä osakkaan riskin määrä riippuu osakkeen arvon mukaan. Sen sijaan listaamattomassa yrityksessä osakas (ainakin pääosakas) joutuu sitoutumaan yhtiön lainojen ja sopimusten takauksiin luotsatessaan kasvavaa yritystään. Tämä merkitsee sitä, että jos/kun yhtiön joutuu kriisiin, ensin tapeetille joutuvat omistajien varat. Mikäli se johtaa yhtiön konkurssiin menettävät omistajat osakevarat sekä osakkaiden antamat takaukset toteutuvat. Vahingot ovat tällöin mittavat. Eikä yhtiön puolesta sitoutuneet osakkaat voi mitenkään välttyä syntyvästä vahingoista. Tappiot johtuvat pääsääntöisesti vääristä teknisistä valinnoista, liian nopeasta kasvusta, kannattamattomasta liiketoiminnasta, syntyneistä luottotappioista tai markkinoiden katoamisesta. 

Jos saan lähes 50-vuoden yrittäjäkokemuksella antaa poliitikoille yhden ohjeen - niin älkää puuttuko listaamattomien yritysten verotukseen!  Se on Suomen kansalle erittäin suuri etu.

Kari Kanerva

hallintotieteiden tohtori