Olet täällä

Etusivu

Suomesta puuttuu usko, luottamus ja toiminta

Suomen talous on jo pitkään kulkenut alamäkeä. Välillä yritetään hehkuttaa jollain pikku detaljilla muutoksen olevan tapahtumassa, mutta tosiasia on että alamäki jatkuu yhä. Olen tähän aikaan vuodesta kirjoittanut mielipiteitäni  ja teen sen nytkin. Kannattaisi ehkä miettiä asioita.

Vieläkään vallassa olevat eivät näytä  ymmärtävän kotimaisen kysynnän merkitystä, vaikka se on jo pitkään pitänyt maatamme pystyssä. Aina vain puhutaan viennistä ja sen tuomasta autuudesta, mutta miksei asialle tehdä mitään ?

Mitä sitten pitäisi tehdä? Yritystoiminnalle tärkeintä on jatkuvuuden periaate. Pitää tietää kuinka valtio maata hoitaa, kuinka verotus ja säännökset muuttuvat ja miten liiketoiminnan halutaan toimivan. Tämän pitäisi olla selvillä ainakin viiden vuoden ajan, ja suunnan senkin jälkeen. Muuten investointeja ja uusia työpaikkoja ei merkittävästi synny. Mikäli tähän ei pystytä on turha yritystoiminnalle asettaa uusia toiveita.

Kotimaan yritystoiminta on koelaboratorio pk-yrityksille. Siinä selviää kantavatko yrityksen siivet globaaleille markkinoille. Tällöinkin kyseeseen tulee hyvin kapeat markkinat. Pk-yrityksillä on rajatut voimavarat panostaa tuotekehitykseen, markkinointiin ja lähteä vielä maailmaa valloittamaan. Tämä jotenkin näyttää vallanpitäjiltä unohtuvan. Tuotekehitys ja markkinointi on hirveän kallista puuhaa. Markkinoiden rakentaminen ulkomaille vaatii kovaa työtä ja se kuluttaa runsaasti aikaa ja rahaa. Ja näistä niillä juuri on puutetta. Lisäksi vaaditaan hyviä yhteistyötahoja ja paljon onnea.

Valtio voisi olla paljossa mukana. Panostamalla riittävästi vientiorganisaatioiden toimintaan, joista pk-yritykset voisivat hankkia asiantuntemusta ja varoja, jos vakavasti halutaan tuloksia saada aikaan. On myös muistettava ettei kaikkien yritysten kannata rynnätä maailmalle. Suomessakin on markkinoita ja kannattavaa toimintaa pystytään täälläkin saamaan aikaan.

Suomessa on maailman paras infra, riittävästi pätevää ja koulutettua henkilöstöä sekä tunnustettu koulutusjärjestelmä. Vain usko, luottamus ja toiminta meiltä nyt puuttuu.