Olet täällä

Etusivu

Työpaikat tulee pk-yrityksiin

Viime päivinä on keskusteltu siitä, saavutetaanko maassamme hallituksen ajama 75% työllisyystavoite. Olen huolestuneena seurannut hallituksen toimia asian suhteen. Rinteen/Marinin hallitukset eivät ole päässeet työllisyysasioissa edes lähtökuopistaan. Puhutaan keväästä ja odotetaan, että syksyllä jostain ilmestyy 30.000 uutta työpaikkaa. Huonoa tässä on se, että valittu työllisyysaste on hallituksen talouspoliitiikan päästrategia. Jos työllisyysastetta ei saavuteta, niin hallituksen talouspolitiikan pohja murenee. Tämä tulisi merkitsemään tuntuvia leikkauksia ja/tai suurta lisävelanottoa. Toivon, että hallitus ryhtyy nyt välittömästi toimimaan työllisyysasian toteuttamiseksi.

Marinin hallitus sai huonon lähtölaskennan. Sen toiminta viivästyi uusien ministerien ja uuden organisoinnin takia. Kaikki aika tulee käyttää työllisyyden edellytysten parantamiseen. Hallituksen liikkeelle lähtöä hidasti pahasti Al-Holin sekoilu ja poliittinen painotus ilmastotoimiin, joka loi lisää epäuskoa yrityksiin. Onneksi EU-puheenjohtajuus päättyy ja ministerit pystyvät keskittymään oman maan asioiden hoitamiseen.

Välillä tuntuu, että kansanedustajillakin on pallo hukassa. Tuottavat työpaikat syntyvät pk-yrityksiin, ja se tiedetään. Tästä suoraan seuraa, että niiden toimintaedellytyksiä on kehitettävä, jotta yritykset saavat toiminnalleen paremmat mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa hyvin koulutettua työvoimaa, investoinneille uusia rahoitusjärjestelyitä ja yrityksille vähintää viiden vuoden selkeää näkymää tulevaisuuteen. Kaikki sellainen, joka luo epävarmuutta (julkisen vallan taholta) haittaa yritysten liiketoimintaa. Pk-yritukset eivät uskalla panostaa tuotekehitykseen riittävästi voimavaroja, mikäli tulevaisuuden näkymät ovat epäselvät. Tämä haittaa yritysten kasvua ja luo epävarmuutta. Pk-yritykset (omistajat ja osakkaat) joutuvat ottamaan yritystensä investoinneissa suuria henkilökohtaisia riskejä. Niitä ei poisteta suunnitelluilla tuplapoistoilla, koska yleensä kasvuyrityksillä ei ole riittävästi tehtyä tulosta, josta poistot voitaisiin tuplana tehdä. En näe mahdollisuutta puuttua listaamattomien yhtiöiden verokannan muutoksiin, jos niiden investointihalukkuuden toivotaan lisäävän uusien työpaikkojen määrää.  Maailma on sekaisin uudenlaisen valtapolitiikan ja vapaakauppajärjestelmän takia ja sekaannus tulee kestämään vuosia. Kuluva aika pitäisi yrityksissä käyttää tuotekehitykseen, uusien tuotteiden kehittämiseen ja uuden tuotesukupolven valmistamiseen, jotta ne olisivat kilpailukykyisiä silloin, kun kauppa taas alkaa toimia.

Siihen saakka maamme kehittyminen on kiinni kotimaisesta kysynnästä. Jos se hiipuu olemme todella syvissä vesissä.

Hyvää Joulua ja Menestyksellistä Uutta Vuotta!

Kari Kanerva

hallintotieteiden tohtori